сряда, 20 октомври 2010 г.

Малкия брат - Кори Доктороу

Малкия брат на Кори Доктороу е всъщност голям и то много. Издадената от ИК "Бард" книга е прекрасно написана антиуропия.
Поредният ислямистки атентат в Сан Франциско дава основание на Службата за вътрешна сигурност (СВС) да превърне града в Биг Брадър. В центъра на цялата история се оказват няколко ученика, оказали се на погрешното място в погрешното време. В резултат на огромната параноя на СВС хлапетата се опълчват на системата.
Следват доста екшън и програмиране, и в края на книгата главния герой вече се е превърнал от момче в мъж - да, има и секс :)
Като всички други книги на Доктороу и тази се чете бързо и огромното количество терминология не затруднява, а напротив допринася за автентичността на разказа. Въпреки, че е теоретично книгата е насочена към младите читатели тя е подходяща за всички, които обичат да четат смислена фантастика с интересни идеи. Доказателство за това е и номинацията за наградата Хюго, която бива спечелена от Нийл Геймън с "Гробищната книга".
Повечето от описаните в книгата техники за следене са съществуващи и се прилагат наистина в САЩ в малка или голяма степен.
Оценка: 9/10
PS
За всички, които знаят английски автора е пуснал всичките си творби безплатно он-лайн - http://craphound.com/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар