сряда, 20 октомври 2010 г.

Bigend books - William Gibson

След доста дълго прекъсване отново съм тук. Още от самото начало трябва да заявя, че Уилям Гибсън е любимият ми автор. Тъй като беше минало твърде много време от момента, в който четох Pattern Recognition (2003) и Spook Country (2007) реших, че преди да почна Zero History (2010) ще ги препрочета.
Тотално не знам от къде да започна. Книгите са едновременно шпионски трилъри, фантастика, учебници по маркетинг. Гибсън тотално размива границите между жанровете като въпреки това и трите книги са изключително четивни. Сюжетите са доста сходни. В Pattern Recognition маркетинговият магнат Хюбертъс Бигенд наема Кейс Полард да открие кой стои зад поредица кратки видео клипчета, които се появяват в един интернет форум. В Spook Country същият Бигенд наема бившата рок звзда Холис Хенри да напише статия за произхода на нов вид форма на изкуството - локационно базирано изкуство. В Zero History Холис Хенри и Милгрим, който познаваме от Spook Country, са наети от Бигенд да проследят произхода на тайна марка улично облекло, която представлява смесица от военно, работно и улично облекло.
На ниво криминално-шпионска интрига книгите надминават по-голямата част от съвремнните трилъри на Лъдлъм, Кланси, Форсайт и прочие. Изключително внимание е обърнато на интелектуалния шпионаж - използването на съвремнните технологии като средство за следене, манипулиране и контролиране на обюеството. Без да са твърде конспиративни или антиутопични те чертаят едно доста мрачно и "следено" бъдеще. По-голяма част от описаните технологии и технически средства вече съществуват или са на доста напреднал етап на разработка.
Едно от най-хубавите неща в трилогията е представянето на нови и съвременни рекламни и маркетингови стратегии. И всичко това без изтърканите вече наркотици, алкохол, секс и прочие неща наложени от автори като Бегбеде и Минаев, които напоследък явно са зациклили и пишат една и съща история...
Стигаме и до това, което превърна Гибсън в любимия ми автор - стила. Мрачен, хладен, меланхоличен. Нещо като Борхес се сблъсква с Чандлър или Бредбъри с Хамет.
Остава само съжалението, че едва ли някога ще видим някоя от тези книги на български :(
Оценка този път няма да има...
PS
Между Spook Country и Zero History прочетох "Малкия брат" на Кори Доктороу, и точно когато я свърших установих, че е имало съвместно интервю на Гибсън и Доктороу в Лондон - http://craphound.com/?p=3100.

Няма коментари:

Публикуване на коментар