неделя, 19 септември 2010 г.

Мъглороден - Брандън Сандерсън

Мъглороден (Mistborn) е епична фентъзи трилогия написана от Брандън Сандерсън, която се състои от романите Последната империя (Mistborn: The Final Empire), Кладенецът на възнесението (Mistborn: The Well of Ascension) и Mistborn: The Hero of Ages. На български до момента ИК "Бард" са публикували първите два романа.
Сюжетът е повече от класически - група идеалисти сваля злия едноличен владетел-бог и се опитва да построи комунизма. Естествено нещата не са толкова прости и се оказва, че всичко е част от още по-голяма конспирация и в крайна сметка залога е съдбата на целия свят.
Въпреки че звучи крайно клиширано първата книга от поредицата е написана по такъв начин, че просто не те оставя да спреш да четеш. Стилът на Сандерсън е великолепен и изключително четивен. Книгите изобилстват от битки, магия, сюжетни обрати и въобще всичко си е както трябва.
Най-голямото достойнство е изключително новаторската идея за магията, която е измислил Сандерсън. Тук магията, наречена аломантия, отново може да се ползва само от определени хора, но за целта те трябва да имат на разположение определени метали - желязо, мед, цинк, алуминий, стомана и т.н. те поглъщат въпросните метали и ги "разпалват" вътре в себе си. Поради тази специфика на магията аломантите носят със себе си различни количества от основните метали, за да могат да ги използват при нужда. Освен аломантията още два вида магия  - ферохимия и хемалургия, които също се основават на металите.
Героите в поредицата са доста интересни, макар и тук да има много клишета - зъл властелин, мъдър учен, добродетелен благородник, красива и умна бедна крадла и т.н. Това не им пречи да са оригинални и живи. Въпреки че в първата книга ясно е определено кои са "добрите" и кои "лошите" герои, в следващите книги се появяват нови персонажи, които заемат "сивата" зона.
Светът в който се развива действието е претърпял катаклизъм, в резултат на който е станал мрачен, черен и мъглив. От небето се сипе пепел, мъглите властват над света, растенията са кафяви... и легендата твърди, че пак ще се върнат яркожълтото слънце, зелените дървета и поля, сините потоци и морета...
Историята беше достатъчно интересна, за да ме накара да прочета третата книга на английски без да чакам издаването й на български. Въпреки това трябва да отбележа, че първата книга е най-интересната в поредицата, следващите са по-слаби и въпреки, че са интересни и все така четивни не успяват да отговорят на очакванията създадени от първата или поне моето мнение е такова...
Крайната ми оценка е:


1 коментар:

  1. Все още не съм започнал поредицата, но това резюме ме подтикна доста силно. А, вече гледам, че има и четвърта книга. :)

    ОтговорИзтриване